Blog - travanj 2008
srijeda, travanj 23, 2008

Poznati britanski astrofizičar Stephen Hawking puno razmišlja o vječnom pitanju 'Jesmo li sami u svemiru?.' Odgovor je najvjerojatnije ne, smatra on.
Stephen Hawking to je rekao u sklopu predavanja na Sveučilištu George Washington u povodu 50. godišnjice NASA-e. Teoretizirao je o tome postoji li izvanzemaljski život.
Ako u svemiru postoji život, Hawking se pita zašto nismo uhvatili neke izvanzemaljske signale, nešto poput izvanzemaljskih kvizova?
Jedna mogućnost je da život drugdje vjerojatno ne postoji. Ili možda postoji inteligentan život, ali kada postane dovoljno pametan da pošalje signale u svemir, dovoljno je i pametan da razvije nuklearno oružje.
Hawking se odlučio za treću opciju.
"Primitivan život vrlo je čest a inteligentan prilično rijedak", rekao je, dodajući: "Neki bi rekli da se tek treba pojaviti na Zemlji."
Trebate li dakle brinuti zbog izvanzemaljaca? Tvrdnje o otmicama izvanzemaljaca iznose čudaci i one nisu vjerojatne.
Ipak, budući da izvanzemaljski život možda nema DNK poput nas, Hawking upozorava: "Pazite se ako se susretnete s izvanzemaljcem. Mogli biste se zaraziti bolešću na koju niste otporni".
Šezdesetšestogodišnji znanstvenik, koji boluje od teške neurodegenerativne bolesti zbog koje je paraliziran i komunicira samo putem računala, vjeruje da će ljudska rasa, opstane li još milijun godina, morati smiono ići kamo još nitko išao nije, kako kažu u Zvjezdanim stazama.
Hawking je usporedio ljude koji se protive trošenju novca za istraživanja svemira s onima koji su se protivili putovanju Cristophera Columba 1492.
"Otkriće Novog svijeta značilo je veliku promjenu za stari. Zamislite samo da ne bismo imali Big Mac ili Kentucky Fried Chicken", našalio se.
Net.hrdnevnici-NLO-a @ 16:14 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 17, 2008
 Evo neznam jeste li gledali ili ne ali preporucam vam da pogledate ovaj dokumentarni film,nije o NLO-ima ali su zavjere u pitanje...
iskreno meni je promjenio pogled na svijet....nista nije kao sto se cini...
                                                                                           
 Zeitgeist movie

(neznam je li tu cjel film na tom linku ali potrazite ga cijelog ako ga tu nema)
dnevnici-NLO-a @ 11:44 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 10, 2008
NASA
Španjolsko-francuski astronomski tim otkrio je u zviježđu Lava stjenoviti planet, nazvan GJ 436c, čiji je radijus oko 50 posto veći od radijusa Zemlje, a kruži oko malog crvenog patuljka, relativno hladne zvijezde.

Oko 300 do sada otkrivenih planeta izvan Sunčevog sustava u pravilu su plinoviti divovi, poput Jupitera i Saturna.

"Simulacije pokazuju da egzoplanet okruži svoju zvijezdu GJ 436 za samo 5,2 zemaljska dana, a kompletna revolucija mu traje 4,2 zemaljska dana", izjavio je Ignasi Ribas, jedan od astronoma sa Sveučilišta u Barceloni.

Zemlja se oko sebe okrene za 24 sata, a puna orbita našeg planeta traje 365 dana. Puni dan na Zemlji (od zalaska do zalaska Sunca) gotovo se poklapa s vremenom rotacije.

Na novootkrivenom planetu ta se dva vremena ne poklapaju, jer su vrijeme orbitalne translacije i vrijeme rotacije vrlo slični. Zbog toga puni dan na GJ 436c traje četiri planetarne godine, odnosno oko 22 zemaljska dana.

Astronomi nisu izravno vidjeli GJ 436c, nego su do zaključka o njegovom postojanju došli na temelju nepravilnosti u putanji ranije otkrivenog planeta oko iste zvijezde, a tom je tehnikom prije gotovo sto godina otkriven i Neptun u našem sustavu.

To je najmanji do sada otkriveni planet izvan Sunčevog sustava, a poboljšanje tehnike kojom je otkriven otvara mogućnost za otkrivanje svijeta koji je još više nalik našem.

"U vrlo kratko vrijeme bit ćemo u stanju vidjeti planet iste mase kao Zemlja, iako će vjerojatno kružiti oko svoje zvijezde puno bliže nego je udaljenost Zemlje od Sunca", kaže Ribas.

"Nas zanimaju planeti s masom poput Zemlje, koji su smješteni na udaljenosti od zvijezde koja omogućuje postojanje tekuće vode na površini, drugim riječima: nastanjivi planeti. To će se sigurno dogoditi u idućem desetljeću", rekao je.
net.hr
dnevnici-NLO-a @ 21:34 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 3, 2008
Mislim da je doslo vrijeme da se objave rezultati...

Vjerujete li u NLO-e?
Da
86%
Ne
5%
hmm,pa neznam
9%
Ukupno glasova: 329

dnevnici-NLO-a @ 19:03 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
chat
Anketa
Vjerujete li u vanzemaljce?Linkeri
JESTE ZA MALO RAZBIBRIGE!?
Index.hr
Nema zapisa.