Blog - svibanj 2008
subota, svibanj 31, 2008


Evo pogledajte ova dva videa i recite sta mislite o njima...i zahvalio bi se Metal Deliriu!!!
dnevnici-NLO-a @ 13:29 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 28, 2008
Gotovo čisti silicijev dioksid koji je 2007. pronašao američki robot Spirit na Marsu, nastao djelovanjem vulkana, gejzira ili oboje, mogao bi ukazivati na tragove prošlog života.
Silicijev dioksid se može naći na Zemlji oko dimnjaka hidrotermalnih toplica, poput onih u američkom nacionalnom parku Yellowstone u Wyomingu, slavnom po geotermičkim fenomenima, gdje se nalaze dvije trećine gejzira planeta i brojni izvori tople vode.
To su zaključci planetologa koji su analizirali uzorke koje je skupio robot-vozilo Spirit, čiji blizanac Opportunity djeluje na suprotnom dijelu Marsa.
O pronalasku silicijevog dioksida u krateru Gusev na crvenom planetu govori detaljno istraživanje koje će 23. svibnja objaviti američki časopis Science.
"Na Zemlji su hidrotermalni nanosi znak života i silicijev dioksid nađen blizu grotla sadrži fosile i ostatke mikroba", naglašava Jack Farmer, profesor astrobiologije na Sveučilištu Arizone, jedan od autora istraživanja.
Dodaje da nije poznato je li to slučaj sa silicijevim dioksidom koji je pronašao Spirit na Marsu, pošto taj rover nema instrument koji bi mogao otkriti mikroskopski život, prema priopćenju.
Jack Farmer zaključuje da je okoliš na Marsu bio pogodan za život, jer je imao tekuću vodu i izvore energije, neophodne za život.dnevnici-NLO-a @ 16:38 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 21, 2008
Sve donedavno bi svakoga tko tvrdi da vidi bljeskove na Mjesecu gledali s priličnim podsmjehom ili bar mrvicom nevjerice. Čak bi ih i astronomi stavili u klasu 'L' – lunatik.
No, stvari se brzo mijenjaju. Zadnjih dvije i pol godine NASA-ini astronomi koji promatraju Mjesec nisu vidjeli jedan, nego više od stotinu bljeskova.
"To su eksplozije meteoroida koji udaraju u površinu Mjeseca", kaže Bill Cooke, voditelj NASA-inog Ureda za okoliš meteoroida, koji je smješten u Svemirskom centru Marshall.
"Tipična eksplozija odgovara jačini eksplozije od stotinjak kilograma TNT-a i može se fotografirati amaterskim teleskopom."
Svake godine početkom siječnja sustav Zemlja-Mjesec prolazi kroz ostatke nestalog kometa 2003 EH1, što stvara poznati meteorski pljusak Kvadrantide.
Odavde, sa Zemlje, Kvadrantide blješte kao svjetlo u atmosferi, dok na Mjesecu, koji nema atmosferu, ostaci padaju na tlo i eksplodiraju.
"Naš program promatranja počeo je krajem 2005., ubrzo nakon što je NASA objavila planove o povratku astronauta na Mjesec", kaže voditelj tima Rob Suggs.
"Ako će ljudi hodati tamo gore, onda je dobra ideja provjeriti koliko puta Mjesec biva pogođen", rekao je i dodao kako su prvi bljesak uočili odmah na samom početku promatranja.
"Prva eksplozija, koju nikad neću zaboraviti, uočena je 7. studenoga 2005., kad je komad kometa Encke veličine teniske loptice udario u Mare Imbrium. Eksplozija je stvorila bljesak 7. magnitude, preblijed za golo oko, ali lako uočljiv za naš 10-inčni teleskop.
Cooke kaže da je uobičajeno pitanje: kako nešto može eksplodirati na Mjesecu kad tamo nema kisika?
Te eksplozije ne trebaju kisik niti dolazi do izgaranja. Zbog brzina većih od 50.000 kilometara na sat, meteoroidi udaraju o Mjesec nevjerojatnom kinetičkom energijom.
"Kod takve brzine čak i kamenčić može iskopati krater od jednog metra. Udar zagrijava stijenu i tlo na Mjesečevoj površini na temperature dovoljno visoke da zasjaji kao rastopljena lava – i eto bljeska."
Tijekom meteorskih pljuskova, kao što su Kvadrantide ili Perzeide, kad Mjesec prolazi kroz guste struje ostataka kometa, učestalost lunarnih bljeskova penje se na jedan po satu.
Količina udara se smanjuje kad Mjesec izađe iz toka, ali nikad ne padne na nulu.
"Vidimo bljeskove čak kad i nema aktivnih pljuskova meteora", kaže Cooke.
NASA

img168/2198/mapayz9.jpg
Mapa Mjesečevih bljeskova od kraja 2005.

Ti udari "izvan sezone pljuskova" dolaze od ogromnih rojeva svemirskog smeća iz vanjskog Sunčevog sustava.
Komadići odlutalih kometa i krhotine starih asteroida sole po Mjesecu u malom, ali u konačnici – značajnom broju.
I Zemlja prima udarce, što se može vidjeti svake vedre noći kad u jednom satu iznad naših glava proleti nekoliko meteora. Tijekom godine ti nasumični ili sporadični udari brojem nadmaše udare iz pljuskova meteora u odnosu 2:1.
"To je značajno otkriće", kaže Suggs. "Jer znači da nema vremena u godini kad po Mjesecu ništa ne pada."
"Srećom, astronautima ne prijeti velika opasnost. Vjerojatnost direktnog pogotka je gotovo zanemariva. No, počnemo li graditi lunarnu bazu s velikim površinama, morat ćemo pažljivo razmotriti te statistike i imati na umu da naša građevina može biti pogođena", kaže Cooke,
Veći su razlog za brigu sekundarni udari. Kad meteoroid pogodi Mjesec, ostaci se razlete u svim smjerovima. Jedan meteoroid rasprsne se u "sprej" s tisućama "sekundarnih" čestica koje se sve kreću brzinom metka.
"To bi mogao biti problem jer je vjerojatnost sekundarnog udara puno veća od vjerojatnosti direktnog pogotka, a sekundarne čestice manje od jednog milimetra bez problema mogu probušiti svemirsko odijelo", kaže Cooke.
Za sada još nitko ne zna koliko daleko mogu letjeti sekundarne čestice.
Kako bi dobili uvid u taj problem, Cooke, Suggs i njihovi kolege ispucavaju umjetne meteoroide u simuliranu Mjesečevu prašinu i mjere raspršivanje.
A u opservatoriju su u međuvremenu originalni teleskop od 10 inča (25 cm) zamijenili parom teleskopa, jednim od 14 inča (36 cm) i jednim od 20 inča (51 cm).
U Georgiji je uspostavljena i nova "promatračnica" s jedim 14-inčnim teleskopom.
Naime, više teleskopa omogućava dvostruku i trostruku provjeru blijedih bljeskova i poboljšava statističku preciznost promatranja.dnevnici-NLO-a @ 12:28 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
subota, svibanj 17, 2008
VATIKAN – "Kao astronom, ja vjerujem u Boga koji je stvoritelj svemira", rekao je u razgovoru za vatikanske novine L'Osservatore Romano Jose Gabriel Funes, isusovac koji je direktor vatikanskog opservatorija u Castel Gandolfu, kraj Rima.

"No, premda još nemamo nikakvih dokaza, ne možemo isključiti mogućnost da na drugim planetima ima života", dodaje.

"Kao što na Zemlji postoji puno vrsta živih bića, tako je Bog mogao stvoriti i druga, jednako razumna bića", rekao je Papin astronom. "Zašto ne bismo mogli govoriti o 'braći izvanzemaljcima'. To je i dalje dio kreacije."

Odgovarajući na škakljivo teološko pitanje o istočnome grijehu koje pritišće ljudski rod i o nužnosti otkupljenja koje iz toga proizlazi, isusovac drži da "ako postoje druga razumna bića ne znači da im je otkupljenje potrebno".

"Možda su ostali u punom prijateljstvu sa svojim Stvoriteljem i nisu počinili istočni grijeh", rekao je.

U protivnom, "utjelovljenje (dolazak Krista, Božjeg sina, na Zemlju kako bi otkupio svijet) vrijedi i za njih", ocijenio je, jer je "utjelovljenje sasvim jedinstven događaj".dnevnici-NLO-a @ 12:58 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 14, 2008

Svemirska prostranstva više nisu rezervirana za misije. Otvara se 'sezona' svemirskog turizma – prvi testni letovi započet će idućeg kolovoza, a prvi turist-astronaut leti 2010. godine.

Cijena karte za pogled na Zemlju s druge strane atmosfere je 200 tisuća dolara, oko 160 tisuća eura, a uključuje i tri dana pripreme te odsjedanje u hotelu s pet zvjezdica u New Mexicu, sjedištu budućeg svemirskoga aerodroma.

U svemirskom brodu moći će putovati šest turista-astronauta, dok će sam let trajati dva i pol sata. Vrata svemirskome turizmu otvara Virgin Glactic iz američke grupacije Virgin u čijem je vlasništvu i zrakoplovna kompanija Virgin Antlantic (Galactic), koju je osnovao Richard Branson 1970. godine.

Tijekom leta putnici će moći doživjeti iskustvo bestežinskoga stanja i brzine zvuka poput profesionalnih astronauta. Svemirski brod koji će prvi odvesti obične ljude u orbitu je SpaceShipTwo koji će do visine od 15 tisuća metara biti spojen s brodom Whiteknighttwo (Wk2), većim od Boeinga 757. Od te visine brod će se sam uputiti u svemir.

Virgin Galacticdnevnici-NLO-a @ 12:34 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 8, 2008
Bez obzira koliko sada pokušavali biti tihi, možda je prekasno da bismo spriječili invaziju izvanzemaljaca, koji nas mogu otkriti zbog signala koji se posljednjih 40 godina odašilju u svemir.

Tako govori Aleksandar Zajcev s Instituta radioinženjerstva i elektronike iz Moskve, koji prstom upire u astronome.

Već četiri desetljeća astronomi ispaljuju mikrovalove kako bi mapirali bliski nam svemir i pratili kretanje obližnjih asteroida – a ti se signali vrlo lako mogu pratiti natrag na Zemlju.
NAIC/Arecibo/NSF
Teleskop Arecibo, najveći radioteleskop na svijetu, čiji se valovi odbijaju od asteroida


Iako su, kaže Zajcev, usmjerena odašiljanja, koja se često opisuje kao "urlanje u nepoznatu džunglu", tek – šapat, on je izračunao da su astronomski signali ispunili prostor neba 2000 puta veći nego što smo ga do sada uspjeli obraditi.
net.hrdnevnici-NLO-a @ 18:38 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 5, 2008

Evo jedan zanimljiv video...(hvala metal_deliriu)
dnevnici-NLO-a @ 18:12 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
chat
Anketa
Vjerujete li u vanzemaljce?Linkeri
JESTE ZA MALO RAZBIBRIGE!?
Index.hr
Nema zapisa.