Blog
srijeda, listopad 17, 2007
Africko pleme Dogon!

Dogoni su zapadno-africki narod (drzava Mali) koji ima napredno i neobjasnjivo znanje o zvijezdama Sirius A i Sirius B.

Dogoni, dakle, posjeduju odredjeno znanje o astronomiji koje je nemoguce otkriti bez modernih teleskopa. Znaju za postojanje Sirius B koji je moguce vidjeti na mracnom nebu srednje velikim teleskopom, a prostim okom nikako. Svakih 60 godina Dogoni odrzavaju ceremoniju koja oznacava vrijeme potrebno Sirius B da napravi krug oko Sirius A.

Postoje razlicite teorije od kuda Dogonima to znanje. Jedna od teorija je da su Dogoni info dobili od vanzemaljaca iz Sirian sistema, tzv. Nommos. Ovu ideju razradio je Robert Temple u knjizi The Sirius mystery. Temple tvrdi da su Nomosi dali Dogonima znanje koje su Dogoni prenosili dalje usmenom predajom. Teorija da su sami dosli do toga mi je malo klimava, ali ko zna… Sve je moguce. Teorija da su dobili znanje od Egipcana mi je vise prihvatljiva. Ako je pak Sirius B bio crveni patuljak (sad je bijeli) prije par soma godina, onda postoji sansa da su ga Dogoni vidjeli golim okom. No ako je i onda bila vidljiva, kako Dogoni sada kad nije vidljiva znaju da je jos uvijek tamo. Dogoni osim znanja o Sirius A i Sirius B ne posjeduju neko veliko znanje o astrologiji, pa cak ni o Suncevom sustavu. Dakle, ekipa se specijalizirala striktno za Sirius. Spekulira se cak i o postojanju Sirius C.


Sirius A je je jedna od uopce najsjanijih zvijezda na nasem nebu, a nalazi se u sazvijezdju Canis Major (Veliki pas) i nosi nadimak Pseca zvijezda.

dnevnici-NLO-a @ 12:16 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
chat
Anketa
Vjerujete li u vanzemaljce?Linkeri
JESTE ZA MALO RAZBIBRIGE!?
Index.hr
Nema zapisa.