Blog
utorak, srpanj 1, 2008
Phoenix je besprijekorno proveo prvi pokus 'mokre kemije' Marsovog tla, zbog čega se znanstvenici iz misije osjećaju kao da su osvojili glavni zgoditak na milijunskoj lutriji.
No, nakon analize prvog "mokrog uzorka" NASA-ine svemirske sonde Phoenix, ipak nisu htjeli reći ima li na Crvenom planetu bilo kakvog oblika života.
"U tlu nema ničeg što bi sprečavalo život, naprotiv čini se da mu ono jako pogoduje jer nema nikakvih otrovnih tvari", rekao je na konferenciji za novinare Samuel Kounaves, voditelj instrumenta TEGA (Thermal and Evolved-Gas Analyzer).
"Tlo koje imamo na Marsu je vrsta tla kakvu ćete naći u svom vrtu, u kojemu bez problema možete uzgajati šparoge i to je doista čudesno", dodao je rekavši da su znanstvenici misije u srijedu bili "zadivljeni" tim rezultatima.
"Pronašli smo ono što je, čini se, nužno za život u prošlosti, sadašnjosti i u budućnosti, a to su hranjive tvari", rekao je napominjući da je riječ o mineralnim, a ne organskim tvarima, među kojima su magnezij, kalij, natrij i klorid.
Ovaj istraživač sa Sveučilišta u Arizoni dodaje da je stručni tim bio iznenađen kiselošću tla kojega pH doseže čak 8 do 9.
"Prvi rezultati analize su još jedan znak da je voda u tekućem stanju postojala na tlu Marsa u jednom razdoblju njegove povijesti", ističe Kounaves.
Sitni uzorak uzet je s površine planeta pomoću lopatice na vrhu robotičke ruke Phoenixa, čime se može protumačiti činjenica da nisu pronađeni tragovi leda koji je nekoliko centimetara ispod površine, a čija je prisutnost potvrđena prošlog tjedna.
Znanstvenici kažu da je TEGA na površini čestica tla otkrio i manje količine ugljičnog dioksida (CO2) koji se oslobodio zagrijavanjem na nižoj temperaturi.
TEGA je na višim temperaturama otkrila i manju količinu vodene pare.
Stručnjaci se nadaju da će analiza komadića leda pomoću TEGA-e idućih tjedana dati odgovor na velik broj pitanja o prošlosti Marsa.
Temperatura je na Marsu trenutno preniska da bi voda mogla postojati u tekućem stanju, ali znanstvenici sumnjaju da su polarna područja tog planeta u davnoj prošlosti bila toplija.
Phoenix se 25. svibnja spustio na do sada neistraženo područje Marsovog sjevernog pola, gdje je počeo potragu za vodom i organskim tvarima kako bi utvrdio jesu li tu mogući primitivni oblici života.
net.hrdnevnici-NLO-a @ 12:26 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
chat
Anketa
Vjerujete li u vanzemaljce?Linkeri
JESTE ZA MALO RAZBIBRIGE!?
Index.hr
Nema zapisa.