Blog
nedjelja, listopad 11, 2009


Ako možda niste već čitali...Izvještaj, koji će biti objavljen u novom broju magazina Science, pokazuje da se voda vjerojatno 'kreće', nastajući i nestajući kako se čestice miješaju s prašinom na površini Mjeseca.Vjeruje se da je voda koncentrirana na Mjesečevim polovima, a mogla bi nastajati uslijed solarnog vjetra.Otkriće je objavljeno nakon što su znanstvenici proučili podatke iz triju odvojenih misija na Mjesec.

Izvještaj, koji bi trebao biti objavljen u novom broju magazina Science, pokazuje da se voda vjerojatno "kreće", nastajući i nestajući kako se čestice miješaju s prašinom na površini Mjeseca.Dr. Mylswamy Annadurai, direktor misija u Indijskoj svemirskoj istraživačkoj organizaciji (ISRO) u Bangaloreu, rekao je za londonski Times da su vrlo zadovoljni.
"To je bio jedan od glavnih zadataka misije Chandrayaan-1 – pronaći dokaze o vodi na Mjesecu", rekao je.Automatska svemirska letjelica nosila je NASA-in Mjesečev mineraloški maper (M3), spektrometar projektiran za potragu za vodom tako što bilježi elektromagnetsko zračenje različitih minerala na i tik ispod površine Mjeseca.Za razliku od prethodnih Mjesečevih spektrometara, M3 je dovoljno osjetljiv za detektiranje i najmanjih količina vode.M3 je bio jedan od dvaju NASA-inih komada opreme na indijskoj letjelici, koja je nosila ukupno 11 instrumenata, skupljenih po cijelom svijetu.Chandrayaan-1 je u orbitu oko Mjeseca lansiran u listopadu prošle godine.Carle Pieters i njegovi kolege sa Sveučilišta Brown analizirali su podatke s indijske letjelice, te su otkrili spektrografske dokaze o postojanju vode. I oni su zaključili da više vode ima na Mjesečevim polovima.
"Kad kažemo 'voda na Mjesecu' ne govorimo o jezerima, oceanima, pa čak niti o barama. Voda na Mjesecu znači molekule vode i hidroksila (vodika i kisika) koje su u interakciji s molekulama stijena i prašine u gornjim milimetrima Mjesečeve površine", objasnio je Pieters.Znanstvenici kažu da je u pitanju veliko otkriće koje će promijeniti budućnost lunarnih istraživanja.
Net.hr



dnevnici-NLO-a @ 22:59 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
chat
Anketa
Vjerujete li u vanzemaljce?



Linkeri
JESTE ZA MALO RAZBIBRIGE!?
Index.hr
Nema zapisa.