Blog
ponedjeljak, listopad 15, 2007
Francuska je prva država u svijetu koja je otvoreno objavila cijelu dokumentaciju o NLO-ima. 22. ožujka 2007. francuska svemirska agencija (CNES) postavila je posebnu web stranicu s više od sto tisuća dokumenata. Među njima su svi podaci o 1650 bliskih susreta s NLO-ima i više od šest tisuća iskaza očevidaca skupljenih u posljednjih pedeset godina.

Toj će se internetskoj arhivi redovito dodavati novi slučajevi, i to bez cenzure – od onih lako objašnjivih, koji su rezultat neke zabune, do autentičnih NLO-slučajeva, za koje nema rješenja. CNES godišnje prikupi od pedeset do sto izvještaja o NLO-ima. Najuobičajeniji način jest taj da im izvještaje dostavlja policija, a oko 10 posto prijava istražuje se na terenu.

Tajna klase “D”
Služba koja je u sklopu francuske svemirske agencije zadužena za proučavanje NLO-a zove se GEIPAN, a vodi je aeronautički inženjer Jacques Patenet, koji od 1971. radi u CNES-u, a sedam godina bio je uključen u lansiranja satelita iz programa Ariana. Brojke govore da ima mnogo posla. Od 1954. godine i od ukupno 1600 slučajeva, gotovo 25 posto su klasificirani kao “klasa D”. Za Pateneta to znači da smo “usprkos dobrim ili vrlo dobrim podacima te kredibilitetnim očevicima, suočeni s nečim što ne možemo objasniti”.

Poput ovog slučaja: 8. siječnja 1981. pokraj mjesta Trans-en-Provence u južnoj Francuskoj očevidac je prijavio prizemljenje objekta promjera oko dva i pol metra. Objekt je gotovo odmah uzletio. Istraživači su snimili tragove spaljenog tla, a prikupljeni su i uzorci.

Nasuprot tome, 5. studenoga 1990. više od tisuću očevidaca prijavilo je da su ugledali svjetla koja su bljeskala. No, radilo se samo o fragmentima rakete koja je sagorijevala u atmosferi. Posao Jacquesa Pateneta jest zadržati hladnu glavu i objektivnu dioptriju: “Nemamo ni najmanjeg dokaza da se nezemljani kriju iza svakog neobjašnjivog fenomena. No, isto tako nemamo ni najmanjeg dokaza da nezemljani nisu uzročnici fenomena.”

Objavljeni materijali su sveobuhvatni te sadržavaju izvještaje policije i stručnjaka, skice očevidaca, mape, fotografije, video i audio snimke te skenirane dokumente policijskih izvještaja. Zanimljivo je da se web stranica s objavljenom arhivom zbog prevelikog interesa srušila dva sata nakon objave materijala. Patenet, šef GEIPAN-a, rekao je da je CNES očekivao određeno zanimanje za objavljivanje arhive, ali svakako ne takvih razmjera.

Poher 'lobirao’ za NLO
Prevedeno s francuskog, GEIPAN znači “Grupa za proučavanje i informiranje o neidentificiranim atmosferskim fenomenima”. Osnovana je u rujnu 2005. godine, no tek je treća karika u lancu službenog proučavanja NLO-a u Francuskoj, koje traje već gotovo četrdeset godina.

U veljači 1974. godine francuska policija dobila je prve upute da u centru nacionalne policije u Parizu arhivira sve iskaze očevidaca koji su prijavljivali viđenja NLO-a. Policija je prikupljala takve izvještaje još od 1950-ih godina, ali na razini lokalnih postaja. U isto vrijeme, inženjer Claude Poher, voditelj sustava i projekata u francuskoj svemirskoj agenciji CNES, počeo je proučavati materiju NLO-a te je 1973. napravio statističku analizu NLO-a koju je predstavio američkom Institutu astronautike i aeronautike.

1976. Poher je uputio prijedlog svemirskoj agenciji da formira skupinu za proučavanje NLO-a. Prijedlog je dobio potporu francuskog Instituta za visoke studije nacionalne obrane (IHEDN). Poher je shvatio da je suradnja policije, civilnog i vojnog zrakoplovstva u takvu svrhu moguća. Ubrzo je njegovo lobiranje urodilo plodom.

Francuska vlada zatražila je od svemirske agencije da osnuje trajnu grupu koja bi istraživala NLO-fenomen. U svibnju 1977. godine stvoren je GEPAN, Grupa za proučavanje neidentificiranih atmosferskih fenomena, a ravnatelj je postao Claude Poher. GEPAN je kod prijavljenih bliskih susreta ispitivao psihološko stanje očevidaca, uzimao uzorke tla i obavljao fizikalna mjerenja, prikupljao podatke od raznih civilnih i vojnih odjela te preuzeo policijsku arhivu s 3000 NLO-slučajeva. Rad GEPAN-a kontroliralo je znanstveno vijeće, koje je podržalo sve izvještaje. 1979. Claude Poher je zaključio da su NLO-i stvarni.

Tri su razloga osnivanja GEPAN-a; znanstveni pokušaj objašnjenja nepoznatog fenomena; potreba da se francuskom narodu dade službeni odgovor na pitanje NLO-a; sigurnost. Neidentificirane letjelice iznad francuskog teritorija svakako su nešto što može zabrinuti obranu zemlje. Prva faza razvoja GEPAN-a trajala je od 1977. do 1979., a u njoj se fenomen identificirao te su se skupljali svi dokazi putem policije.

Formiran je protokol skupljanja svih dokumenata od policije. Nakon toga uslijedila je druga faza koja je trajala do 1983. godine. Bilo je potrebno formirati znanstvenu metodologiju za proučavanje i analizu dokaza jer fenomen nije bio znanstvene prirode, tj. ne može se reproducirati u laboratoriju. Od 1983. traje treća faza, u kojoj se prikupljaju, proučavaju i analiziraju dokazi primjenjujući prethodno stvorenu znanstvenu metodologiju.

Suradnja vojske i policije
GEPAN je zatvoren 1988. i zamijenjen odborom SEPRA (Stručni odjel za atmosferske fenomene) s ravnateljem Janom Jacquesom Velascom, bivšim Poherovim asistentom. SEPRA je dobila manji budžet, a važnost joj je umanjena u odnosu prema GEPAN-u. Ipak, suradnja policije i vojske u prikupljanju podataka o NLO-ima je nastavljena. 1993. Velasco je objavio knjigu “NLO-i – znanstveni napredak”, gdje ističe fizičku realnost NLO-a, promičući izvanzemaljsku hipotezu, kao i Poher prije njega. Knjigu je podržao CNES, a predgovor je napisao Jean-Claude Ribes, predsjednik Francuskog astronomskog društva.

SEPRA-u je 2005. zamijenio poletni GEIPAN, koji planira organizirati edukaciju velikog broja stručnjaka iz industrije i sveučilišta raznih područja (astronomija, pogoni, aeronautika...) koji bi prikupljali i analizirali dokaze o NLO-ima te, ako je moguće, pružili objašnjenje. U planu je i obuka policije, civilne zaštite, civilne avijacije i vojske – dakle, svih tijela koja se susreću s problemom NLO-a.

dnevnici-NLO-a @ 10:23 |Komentiraj | Komentari: 0
chat
Anketa
Vjerujete li u vanzemaljce?Linkeri
JESTE ZA MALO RAZBIBRIGE!?
Index.hr
Nema zapisa.